Thursday, December 26, 2013

Movie List

i really really want to watch;

Before Sunrise
Before Sunset
Before Midnight
Lunchbox
The Breakfast Club

and today i found out, stretch marks will stay forever.  *nangis

Saturday, November 9, 2013

1,778 Stories of Me and My Wife

2011

delusional on another level

Sunday, September 8, 2013

lingering



say hello to my first proper ring!
my mak the best i tell you.

got to go. stress due to distress

Sunday, August 25, 2013

habibie & ainun

nice one.

"dari gula jawa bertukar menjadi gula pasir"

i dont really like habibie's personality in the movie, the way he walks, his laughs; annoying. but then, he has his own charms i must say. 
 
one that i like, was the way he proposed; 
 
 “Saya tidak bisa menjanjikan banyak hal. Saya tidak tahu apakah hidup kita di Jerman akan sulit atau tidak, apakah Ainun tetap bisa menjadi dokter atau tidak. Tapi yang jelas, saya akan menjadi suami yang terbaik untuk Ainun.”
 

Monday, August 19, 2013

Hello stranger

8 years relationship vs. A few days travelling together 

2 broken hearted people met in the foreign land.
know nothing. Just as a person per se. 





Uh-oh, kinda love thai movies nowadays. 
Funny and entertaining. 

Sunday, August 18, 2013

the lovey dovey and the spooky

i thought i like srk who being the most coolest soldier ever. but nah, this woman wins my heart.

the most disturbing so far. i spent half of my day googled about the story and mainly about supernatural. 


 ^^^
i don't know when it happened but Raya is not something that i look forward anymore. 

anyhow. 

maaf zahir batin.

Saturday, August 17, 2013

Little thing called love

Mula cerita, tengah cerita ok. Ending cerita failed.


Thursday, June 20, 2013

i need it all


 i feel so overwhelmed.




Now I'm dreaming, will i ever find you now?
I walk in circles but I'll never figure out
What I mean to you, do I belong
I try to fight this but I know I'm not that strong


Saturday, May 25, 2013

mid-year syndrome

dah tengah bulan baru nak ada azzam tahun 2013. haha. whateve, better late than never.

so, my resolution for 2013;

1) whitewater rafting
bungy jumping

2) saving
less shopping perhaps? stay sane and behave while in the malls or browsing on net.

3) football
well, let's say im trying la.

4) hiking
for a start or for worse maybe the last; my aim is Bukit Pelindung.

5) Pulau Perhentian   (Friend's weddings)
because i love my friends so much im gonna put this one on hold. quite a number of best friends gonna get married this year. have to save cuti for them)

6) this one is very personal
(wrote in planner)

7) Al-Quran
at least one time a day


need discipline and determination pills for number 2, 3, 7. need good bargain deals for 1, 6. need time and company for 4, 5.

and last weekend i did a lot of things. i kinda lazy to type what i did as it already happened and i'm looking forward to what i'm going to do next. but, one thing i learned was;

beauty is pain, no pain no gain.
beauty knows no pain.

it's hard to maintain what you have, while you have, better take care of it because you'll never know when you will lose it.

uh, ok. let's work it out!

Saturday, May 11, 2013

the impossible


must watch movie. 


Sunday, May 5, 2013

like dandelion dust


you have two moms, one love you so much that can't let you go, one love you so much that have to let you go


Sunday, April 21, 2013

6 days

beautiful life
 paling pathetic shu qi. tapi lepas dapat anak, rasa macam paling bahagia je.
fabulous 30
 so my friends, we will be alright as long as kita tahu masak sebab nak tackle anak ayam bila umur 30 nanti.

deadly delicious
agak disturbing. 


Tuesday, April 16, 2013

yo!

teehee. :D

i'm feeling better! for real. and lotsa lotsa lotsa work to be done. but don't worry. i'm all good. heee.

and i think i need a quick escape. oh excited!

and these. WHY ALL OF YOU SO PRETTY? so cantik i want to cry instantly.

alia bastaman

google or tumblr?

alia bastaman
i should live during Victorian era, so that i can wear dress everyday without looking so weird!

Monday, March 4, 2013

ke-25

Koh Samui, feb '13



how is it today?

-parents are away one whole week. (mom send her best friend to entertain me to ease her guilt)
-i'm all alone at home.
-i sleep early yesterday.
-had a very quiet peaceful night yesterday.
-warm wishes from close friends and siblings. exactly the right amount of love which i needed.
-my first day of working.

i'm glad that throughout the past years, i already had a blast on my birthday. so for this year, I'm gonna enjoy my birthday quietly. i don't expect fancy expensive awesome presents or lunch/dinner treat. really, i meant it.

oklah. i'm out.

Saturday, March 2, 2013

Koh samui trip

this is the first time to thailand apparently! Being a home person, u know la. Tak percaya langsung! Anyway, i did it!

The itinerary; ( i hope u guys, esp women can use this as guidance)

18/2/2013:

11.30 pm ; naik train from kl sentral to butterworth (rm40.00). There were three of us, all take the sleeper yang boleh tidur. Naik train terus tidur. first time naik train. Jakun sangat. Tidur nyenyak sampai pagi heh!

19/2/2013;

7.30 am ; sampai butterworth. Lepak2 makan rendang ayam and nasi impit yang mak si fatema buat. Sementara tunggu eka erica datang rescue. Haha.

11.30 am; eka erica the mommy to be datang bawa balik rumah dan kami mandi dengan gembira. Kemudian makan yang dibelanja oleh eka. (thanks eka!) kemudian eka hantar semula ke train station butterworth.

2.30 pm ; naik train sudah. Train international ekpress ni sharp tau. Sebelum 2.30 pm lagi dah boleh boarding. So naik awal2 supaya x kena tinggal. Btw, dekat train station ni, ada surau, toilet and kedai makan. So, kalau nak lepak situ pun ok. Tapi sebab kami ada eka erica, boleh la tumpang mandi sambil bergosip! Ahha.

Butterworth-surat thani (rm92.90) sleeper bahagian bawah.

Mula2 kami agak puzzled mana katil. Rupa2nya katil hanya akan dikeluarkan masa nak tidur. So sebelum tu tidur la apa2 posisi hang selesa. Atau menikmati pemandangan sawah padi. masa dalam train, pakcik yang duduk depan wawas is a malaysian but stayed in bangkok for 10 years. so nice he bought us dinner. (Thank you uncle!) mula2 takut juga nak mula conversation sebab semua salah cerita taken. Tapi he was nice la. Dari politic ke cerita kawin, semua keluar.

Toilet dalam train ok. Sebagai back packer yang tegar. Asalkan air laju. And tisu cukup banyak dah ok. Sebab diva macam aku pon boleh survive. So do u. eh. Oh lagi satu, nak masuk border, nnt dlm train, kena isi borang standard la. Isi je. Asalkan isi. Masa kat immigration, boleh la nak gi toilet jap ke, sebab train berhenti lama juga. Tapi tengok2 juga la, kang tertinggal menangis oi.

11.45 pm ; sampai surat thani tengah malam. Dari awal prepare trip mmg gamble. 3 orang perempuan yang naif (naif la konon) sampai tempat orang. Dah la first time. Tapi aku sebagai mak kepada anak2 ayam yang lagi dua orang tu. redha. Berpegang kepada " xpe, kita boleh". apa yang bagus, pakcik train ni akan kejutkan kau bila sampai destinasi. Kami tiga orang adalah jenis tidur tak lut bunyi. Pakcik tu kejut aku dulu kot! Bergegar kaki aku dia goncang.

Nak dijadikan cerita. Ada this french man turun surat thani juga. Fatema berbual dgn dia. Dan dia mmg backpacker setegar. Sampai surat thani tapi xtahu mana nak tuju. Sebagai fatema yang baik hati, fatema berkata " u can come with us, we already booked this hotel, near the train station, maybe they have room for u too". Turun2 train. Si fatema terus jadi dingin, jalan melolong di hadapan meninggalkan mamat tersebut. Aku berkata " oi, ko ajak dia ikut kita, ko biarkan dia, dah la mamai je aku tengok dia ni" tapi fatema tak peduli, terus berjalan. Seriously, queen hotel ni betul2 dekat train station. Berdepan dengan 7e. 3-5 minit jalan. Aku yang jalan dibelakang pun, ajak la french man ni sambil berbual. Dari saat itu, fatema terus katakan aku sailang. Dan perkataan sailang tu kekal sampai sekarang.

Oh, rate queen hotel sangat murah. Rm 27-rm 50. Ikut bilik la. Boleh cari kat agoda. Kami ambil satu bilik untuk 2 org untuk kami bertiga. Tapi seriously, katil dia mmg muat untuk 2 org je. So orang hotel pon suruh ambil satu bilik lagi. aku sebagai penakut yang kononnya berani tidur seorang di dalam hotel murah thai. Ok lah, asalkan kau tidur buka channel kpop, tidur didendangkan lagu2 korea. Baru feel at home. Bilik air ok. Air laju. Katil bersih ok.

20/2/2013

10.00 am ; since kami adalah berjalan tanpa arah tuju, so everything was light and easy. No rushing. Sesuai untuk si wawas yang setiap kali mandi ambil masa sejam. Haha. So bangun pagi. Lepak2 sementara tunggu wawas siap. camwhore dalam bilik yang tak seberapa dulu. Ateem and me both pakai blusher. Primadonna always be a primadonna woi. Haha.

10.30 am ; check out. Ko letak je kunci bilik dalam bakul dekat receptionist. Jalan kaki sambil tangkap gambar sebagai tourist ke train station semula. Cari bus warna merah. Tanya orang bus. " town?" Replied from her " yes2!" dari train station ke station bus dekat town adalah dalam 30 minit. Sampai situ. Kakak bus yang baik hati tanya la kami nak pergi mana. So kami yang selenga pun cakap sebenarnya nak pergi koh samui. Dia pun bawak pergi satu agen yang berdaftar. Phantip. Ingat betul2. Phantip. Oh lupa, naik bus ni rm 2 je. Ataupun 20 bht.

Plan asal adalah nak jalan dulu dekat town. Tapi bila sampai town nothing much we can do, so terus nak pergi koh samui awal. So phantip ni betul2 depan station bus ni. ,membelakang la. Masuk situ, makcik yang layan kami sangat membantu dan lancar english nya. So senang nak deal. Tiket pergi koh samui dari town naik bus sampai pier (60 minit-90 minit) dari pier sampai koh samui ( 1 jam setengah) adalah berharga 250 bht seorang. Atau rm 25 cincai kira ikut currency.

Oleh sebab kami balik hari sabtu iaitu 23/2/2013 naik flight dari surat thani, pukul 11.20 pagi. Kami menyuarakan kebimbangan kami kepada makcik tersebut. So, dia arrange terus transportation balik dan kami perlu bayar 550 bht seorang. So bila fikir reasonable sebab malas nak payah2 fikir. Terus ok jela makcik. Terus deal.

12.30 pm ; naik bus sampai donsak pier.

2.00 pm ; ferry bergerak. Ferry agak sharp juga berlayar.

3.30 pm ; sampai koh samui! Yippie. pelabuhan adalah berada di nathon. Dan hotel kami berada di chaweng. Which is about sejam juga la perjalanan. What should u do is, nanti akan ada mereka2 yang suruh naik van. Tapi bayar agak mahal iaitu 160 bht. Sedangkan kalau naik Songthaew adalah lebih murah. Jalan terus sampai hujung jalan banyak la Songthaew di situ. So dengan bayaran 80 bht. Kami naik dengan penuh jakun sekali.

4.45 pm ; lama juga naik songthaew ni sebab dia selalu berhenti2 and dia pergi lamai dulu. So berjalan juga la kami. Keliling situ. Sampai hotel. Akhirnya.

5.00 pm ; check in hotel. Masalah dengan hotel sebab agoda salah quote harga. Kena bayar extra rm15 each. Tapi hotel ni mmg sedia murah. rm80++ je semalam. Tapi chaweng ni bersepah hotel. Kena pandai cari. Our hotel was p. chaweng guesthouse. Sampai2 melantak meggi 4 bungkus.

7.00 pm ; lepas siap2 kami jalan sekitar chaweng. Pergh memang happening. Sebenarnya nak cari aktiviti untuk esok. My plan was jalan2 sekitar pulau. Tapi si wawas insisted nak snorkeling so we cari la trip yg ada snorkeling. I was flat dah masa tu. most of yang offer the trip mahal gila. Rm180. Sebagai orang yang cheapskate. We told the person, we want cheap cheap one. Lepas tu dia turun harga sehingga rm130. So terus on jelah. Lepas tu beli banana pancake yang harga dlm 4-5 hengget.

21/2/2013

7.30 am ; awal2 kami dah tunggu untuk dijemput melakukan trip selama sehari di angthong national marine park. So basically ada tiga tempat nak pergi. First pulau to do kayaking, second naik bukit panjat tengok scenary blue lagoon yang awesome dan last sekali aktiviti bebas membakar diri or mandi mandi or snorkeling or panjat bukit lagi. We choose mandi mandi and snorkeling. Masa hanya 45 minit diberi. Snorkeling hampeh. Ikan ada lah. No coral.

22/2/2013

So hari ni adalah hari untuk free and easy and spa! Kami jalan2 sampai hujung chaweng. Pergh, fatema and wawas must be feeded if not, they will be super cranky. So, the trick is, nak beli bargain ok. Harga biasa la letak kaw kaw. Lepas tu, jgn terus nak beli. Tengok sampai abis dulu. But seriously souvenir x best sangat. Tolong la fridge magnet pon x best. Nak beli fridge magnet beli dalam kedai kasut kulit, murah separuh dari yang jual tepi jalan. Sini merata2 ada atm, money changer, agen yang melakukan trip, ada subway, mcd, ada nike, reebok, boots, etc.

23/2/2013

So hari balik. Deal dgn pakcik prasit ambil kami di hotel pukul 6.00 pagi. Sharp meh dia datang, siap bersihkan van lagi. Naik van terus dia bawa pergi nathon. Perjalanan 45 minit je. What the what. So we took the first ferry i guess, pukul 7. 00 pagi. Sampai surat thani pukul 8.30 pagi. Naik bus terus ke airport. Pergh. Lama gak la nak sampai airport. Dalam 10.15-10.20 pagi sampai airport. Nasib baik dah check in awal. So dia check document saja.

So basically, this is what we did. Our itinerary not packed at all. It just saja nak jalan dapat kulit tanned, ha, amek kau, hidung aku macam ronald mc ronald dah. All in all i spent dalam rm 800 cincai kira. Konon nak budget rm 500 tapi puii, sama je mahal duit thai ni heh, duit dia lagi mahal.

Naim, this is for u. Wink. Anything, tweet me!